Ajankohtaista

Syötävän Puiston toiminta jatkuu yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa


Hienoa yhteistyötä on tiedossa myös jatkossa Helsingin kaupungin, sen asukkaiden ja Maaseudun Sivistysliiton kanssa kun Mustikkamaan Syötävä Puisto siirtyy Helsingin kaupungin Nuorisopalvelujen hallintaan.

Mustikkamaalla vuodesta 2014 toimineen yhteisöllisen ja kaikille avoimen hyötykasvipuutarha Syötävän Puiston toiminta saa jatkoa, kun puisto siirtyy osaksi Helsingin kaupungin Nuorisopalveluiden tiloja ja toimintaa. Herttoniemen nuorisotyöyksikkö ottaa puiston hoitoonsa kesäkaudesta 2018 alkaen.

Syötävä Puisto on perustettu vuonna 2014 osana Maaseudun sivistysliiton (MSL) toteuttamaa Paikan tuntu -hanketta. Vuoden 2017 loppuun asti MSL organisoi ja järjesti rahoituksen Syötävän Puiston toimintaan. Puiston toiminta on kasvanut vuosi vuodelta: kävijämäärät ja talkoolaisjoukot ovat kasvaneet, kurssit ja tapahtumat ovat olleet täynnä. Isoisän sillan avaaminen vuonna 2017 puhkaisi urbaanin kevyenliikenteen reitin suoraan Helsingin ydinkeskustasta Syötävän Puiston Isoisän torpan pihalle.

Vuoden 2017 lopulla MSL vetäytyi toiminnan järjestämisvastuusta alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan Nuorisopalvelut siirtyy toiminnan jatkajaksi toukokuussa 2018. “MSL jatkaa toiminnassa mielellään mukana kumppanina”, ratkaisusta helpottuneena ja onnellisena lupaa Helka Ketonen, MSL:n kulttuurijohtaja.

Herttoniemen nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Sari Granön mukaan Nuorisopalveluissa nähtiin Syötävän Puiston mahdollisuudet avoimelle kansalaistoiminnalle ja haluttiin turvata sen toiminta myös jatkossa. Vaikka toimintaa organisoidaan jatkossa Nuorisopalveluista käsin, säilyy aikuisten kansalaistoiminta kesäkauden 2018 ennallaan. ”Haluamme turvata puutarhan talkootoiminnan toimijavaihdoksesta aiheutuvan muutosvaiheen ajan ja etsimme uusia yhteistyökumppaneita toteuttamaan ja kehittämään toimintaa jatkossa” sanoo Granö ja toivoo yhteydenottoja ennen kaikkea järjestökentältä mutta myös kaupungin eri toimialoilta. ”Kulttuurikahviloissa olisi hienoa jatkaa MSL:n Syötävään Puistoon kehittämää kulttuurikahvila konseptia, jossa eri kansalaistoimijat järjestävät erilaisia teemallisia kulttuuritapahtumia kahvilatoiminnan lomaan.”

Syötävä Puisto on jatkossakin niin kaupunkilaisten, eri järjestöjen kuin koululaisryhmienkin käytössä. Toiminnan yksi erityinen arvo on ollut sen avoimuudessa. Tilaa ei ole lähdetty jakamaan perinteiseen tapaan eri ryhmille tai yksityisille ihmisille heidän omiin toimintoihin, vaan tila on annettu käyttöön niille toimijoille, jotka haluavat järjestää puistossa kaikille avointa toimintaa.

Puistossa viljelyvastaavana työskennellyt ja toimessa vielä alkukesän ajan jatkava Pinja Sipari on hyvillään Nuorisopalveluiden roolista Syötävän Puiston toiminnassa. ”Olen tosi innoissani siitä, että Syötävän Puiston toiminta jatkuu entistäkin vakaammalla pohjalla ja toimintaa voidaan kehittää pitkäjänteisesti, sillä puistossa ympäristöineen on vielä monenlaista hyödyntämätöntä potentiaalia,” Sipari sanoo. ”On myös mukavaa saada entistä enemmän nuoria mukaan toimintaan, toivottavasti Syötävästä Puistosta kehittyy vielä vahvemmin kaikkien ja kaikenikäisten kaupunkilaisten kesäparatiisi.”

Sipari toivottaa tervetulleeksi talkoisiin myös kaupungin edustajat, johtajistoa myöten. ”Toivon, että toiminta säilyy kaikille avoimena ja että toiminnan arvo nähdään jatkossakin niin, että sen kehittämiseen ja ylläpitoon löytyy resursseja. Puutarhatoiminnan edut ja hyödyt on paljon helpompi ymmärtää lapion varresta käsin, kuin kokoushuoneessa,” Sipari uskoo.

Viikoittaiset viljelytalkoot jatkuvat kesällä 2018 keskiviikkoisin klo 17-20 syyskuun puoliväliin asti. Puistossa nähdään tulevana kesänä myös tutuksi tulleet kanat. Tavoitteena on, että kesäkuussa puistossa toimii nuorten ylläpitämä ekologinen kulttuurikahvila ja hävikkiruokakattauksia, sekä erilaisia kulttuurisia työpajoja niiden yhteydessä.

Seuraa Syötävän Puiston ohjelmaa facebook-sivun kautta: Syötävä Puisto

Instagram #syötäväpuisto