Ajankohtaista

Yhteisölliset puutarhat kuuluvat MSL:n kesään

Puutarhat ja ympäristötaide kuuluvat keskeisesti Maaseudun Sivistysliiton toimintaan, ja puutarhoja onkin ollut vuosien varrella monissa hankkeissa. Puutarhoissa ja ympäristötaideteoksissa toteutetaan ympäristöluotsaukseen kuuluvan paikan adoption periaatteita: vähällä käytöllä tai käyttämättömänä oleva kohde tai paikka adoptoidaan tietyksi ajaksi. Adoptoinnista sovitaan omistajan kanssa, ja adoptoija sitoutuu huolehtimaan kohteen hoidosta tai käytöstä. Puutarhatoimintaan kuuluu myös yhteisöllinen tekeminen ja oman ympäristön viihtyisyyden lisääminen.

Hyvän mielen paikat -hankkeessa perustettiin paikan adoptiolla yhteisöllinen puutarha Tyrnävän vanhan pappilan pihaan keväällä 2016. Nyt puutarhassa on alkamassa kolmas viljelyvuosi. Kuva: Riitta Johanna Laitinen

Maaseudun Sivistysliitossa on ollut vuosien varrella monipuolista puutarhatoimintaa. Helsingin Mustikkamaalla on toiminut Suomen ensimmäinen Syötävä Puisto vuodesta 2014. Mallia haettiin maailmalta; mm. Englannissa ja Saksassa yhteisölliset kaupunkiviljelykset ”Edible Park” ovat olleet suosittuja jo vuosikymmenen ajan. Suomessa Dodo ry on edistänyt kaupunkiviljelyksiä mm. Oulussa, Tampereella ja Helsingissä.

Viljelyn lisäksi Syötävä Puisto on tarjonnut monipuolista ohjelmaa. Klovnit ilman rajoja Syötävässä Puistossa 2017

Leandro Roco esiintyi Syötävän puiston Kulttuurikahvilan avajaisissa. Kuva: Antti Suniala

Maaseudun Sivistysliitto perusti Syötävän Puiston Helsinkiin vuonna 2014 osana Paikan tuntu – Paikan identiteetti -hanketta, jota rahoittivat mm. Koneen säätiö ja Keskitien tukisäätiö.  Alue saatiin adoptoitua Korkeasaarelta ja Helsingin kaupungilta. Syötävän Puiston tavoitteena on ollut monipuolistaa kaupunkilaisten ympäristösuhdetta ja avata erilaisia näkökulmia kaupunkikulttuuriin sekä urbaaneihin jokamiehenoikeuksiin ja myös jokamiehen vastuuseen omasta ympäristöstään. Kaikille avoimessa Syötävässä Puistossa viljelykset ja citykanala hoidetaan lähes kokonaan talkoolaisvoimin. Myös monenlaista taide- ja kulttuuriohjelmaa järjestetään kesän aikana. Vuonna 2017 Syötävään Puistoon perustettiin Kulttuurikahvila, jossa erilaiset toimijat, yhdistykset ja ryhmät järjestivät viikoittain ohjelmaa. Syötävän Puiston toimintaan kuului lisäksi taiteilijaresidenssi, johon kutsuttiin taiteilijoita lyhytkestoisiin residenssivierailuihin. Maaseudun Sivistysliiton palkkaama puutarhakasvattaja Pinja Sipari on toiminut alueella viljelyvastaavaavana ja kulttuuripuolen tapahtumatuottajana on ollut Antti Suniala.

Kulosaaren koulun oppilaat istutustalkoissa. Kuva: Tuukka Troberg

Sadonkorjuuta. Kuva: Pinja Sipari

Syötävä Puisto on myös YouTubessa. Yleisön kommentteja Syötävästä Puistosta: ”Upea kaupunkilaislasten ja -aikuisten luontokeidas, jonne on helppo tulla pistäytymään. Käytiin perheen kanssa useasti viime kesän aikana tutkimassa kasveja ja ihmettelemässä kanoja.”

”Olen luokkani kanssa vieraillut useasti Syötävässä Puistossa. Elämysten lisäksi olemme saaneet asiantuntevaa opastusta.”

 

Tulevana kesänä yhteisöllisiä puutarhoja on myös eri puolella Suomea. Tampereelle Hiedanrannan alueelle on tulossa ensi kesänä Mustikkamaan mallia hyödyntävä Syötävä Puisto.

Lieksaan rakentuu ensi kesänä kaksi yhteisöllistä puutarhaa. Lieksan vastaanottokeskuksen pihalla viljellään MSL:n Kohti vähähiiliä kyliä -hankkeen, Kotoverkostoja maaseutualueille -hankkeen sekä Lieksan vastaanottokeskuksen yhteisessä laatikkopuutarhassa. Toinen yhteisöllinen puutarha rakennetaan Metka-kylätalon pihalle. Kyseessä on Maaseudun Sivistysliiton Kohti vähähiilisiä kyliä -hankkeen, Verneri- ja Kotoverkostoja maaseutualueille -hankkeiden sekä Metka-kylätalon yhteinen projekti, jossa rakennetaan itse kasvatuslaatikot ja kasvihuone. Puutarhakauden päätteeksi vietetään yhdessä sadonkorjuujuhlaa.

Outokummun Rikkaveelle rakennetaan kohopenkkipuutarha osana Kohti vähähiilisiä kyliä -hankkeen ja Rikkaveen kyläyhdistyksen permakulttuurikurssia.

Liperissä rakentuu vapuksi syötävä teos, jonka rakentamiseen osallistuu useita eri ihmisiä ja tahoja. Ikkunalle kasvaa ihme -teemalla käynnistynyt projekti on kasvanut matkan varrella sisäpuutarhaksi, joka koostuu versoista, yrteistä, ilmakasveista, minipuutarhoista ja sommitelmista. Teemana on edelleen ihme, paitsi kevään ja kasvun ajatuksesta, myös ihmisyyden ja yhdessä tekemisen ihmeen näkökulmasta. Teoksen taiteilijat ovat liperiläisiä asukkaita, eskarilaisia ja toimintakeskuksen väkeä ja sitä on rakennettu kaikille avoimissa tilaisuuksissa sekä erityisissä työpajoissa. Syötävä teos on osa Luonnosta turvaa -hanketta, joka on Pohjois-Karjalan Marttapiirin hallinnoima ja MSL:n Joensuun kulttuuriyhdistyksen osatoteuttama hanke. Hanke tuo tutuksi kotitarveviljelyä, luonnontuotteita ja kotivara-asiaa uudella tavalla hyödyntäen muun muassa kulttuurisia menetelmiä.

Tyrnävällä jatketaan laatikkoviljelyä vanhan pappilan pihapiirissä. Puutarha perustettiin kesällä 2016 osana Hyvän mielen paikat -hanketta, ja nyt sillä on alkamassa kolmas kesäkausi. Tyrnävän laatikkoviljelysalue on kaikille avoin yhteinen puutarha ja oleskelupaikka. Ideana viljelysalueen perustamiselle oli luoda paikka, jossa viettää aikaa ulkoilmassa yhdessä puuhastellen. Kuka tahansa voi tulla puutarhaan nauttimaan ulkoilmasta ja seuraamaan viljelysten kasvua. Puutarhasta voi varata itselleen viljelylavan ja viljellä siellä haluamiaan kasveja. Katso täältä Tyrnävän yhteisöllisen puutarhan aikataulu. Hyvän mielen paikat -hankkeessa tulee toinen puutarha myös Pyhäjoelle vanhan koulun pihaan.

Viime elokuussa Tyrnävän puutarhassa järjestettiin Yösyödään yhdessä -tapahtuma, jonka tarjottavat tulivat osittain puutarhan sadosta. Tapahtumassa syötiin Herkkupottukeittoa, joka oli valmistettu Suomen Siemenperunakeskuksen lahjoittamista Jussi-perunoista. Kuva: Riitta Johanna Laitinen

Tyrnävän yhteisöllisestä puutarhasta voi myös varata itselleen viljelylaatikon kesäksi. Kuva: Riitta Johanna Laitinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joonas oli viime kesänä mukana hoitamassa Tyrnävän puutarhaa. Nyt hän kertoo osallisuustarinansa.

Oulussa on tulevana kesänä kaksi laatikkoviljelypuutarhaa osana Marttojen ja MSL:n RAIMO-hanketta. RAIMO-hankkeessa MSL tarjoaa ikääntyneille virkistävää ohjelmaa ympäristöluotsauksella, ja kesäkaudella ympäristöluotsaus keskittyy puutarhoihin. Puutarhat perustetaan ravintola Tuba Food & Loungen ja Pohjankartanon koulun pihalle .  Tuban puutarha toimii jo toista kesää, ja viime kesän aktiivit jatkavat tulevanakin kesänä. Mukaan toivotetaan tervetulleeksi myös uusia innokkaita viljelijöitä. Molemmissa puutarhoissa pidetään viljelyn lisäksi avajaiset, ja viljelykauden päätteeksi saatua satoa maistellaan sadonkorjuujuhlissa.

Pohjankartanon puutarhassa on huomioitu myös ekologisuus: vanhat maitopurkit toimivat hyvin kasvualustoina. Kuva: Sofia Heininen

Pohjankartanon yhteisöllisessä puutarhassa viljellään ylisukupolvisesti. Kuva: Sofia Heininen