Ajankohtaista

Yhteisöllinen puutarha tuo yhteen nuoret ja ikääntyneet

Pohjankartanon koululle Ouluun rakentuu tänä keväänä yhteisöllinen puutarha, jossa toimitaan ylisukupolvisesti. Puutarha on osa Marttojen ja Maaseudun Sivistysliiton RAIMO-hanketta, joka tarjoaa virkistävää ohjelmaa ikääntyville.

Puutarha rakennetaan yhdessä Pohjankartanon koulun oppilaiden ja opettajien sekä RAIMO-hankkeessa mukana olevien kanssa. Toiminnassa on mukana myös koulun lähellä olevan ikäihmisten palvelukodin Caritas Annansilmän asukkaita. Ajatus ylisukupolvisesta puutarhasta tuli Pohjankartanon koulun opettajalta Kirsi Kumpulaiselta, joka halusi lähteä toteuttamaan yhteisöllistä puutarhaa osana koulun toimintaa. Koululta mukaan lähtee Kumpulaisen oma valvontaluokka 7C, ja puutarhatoimintaa tehdään monissa oppiaineissa: muun muassa fysiikan ja kemian, biologian ja maantiedon, kotitalouden, terveystiedon, musiikin sekä äidinkielen ja kirjallisuuden oppitunteja yhdistetään puutarhatoimintaan.

Puutarha rakennetaan viljelylaatikoista, ja ideana on, että eri ikäiset viljelevät yhdessä. Kerran viikossa nuoret hakevat Caritas Annansilmän asukkaita mukaan viljelemään ja jutustelemaan koululle. Viljelyn lisäksi puutarhaan yhdistetään myös muuta ohjelmaa, kuten esimerkiksi avajaiset ja sadonkorjuujuhla. Yhteisöllinen puutarha sopii idealtaan hyvin uusiin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin, joissa painotetaan oppiainerajojen ylittämistä ja monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Opetus laajenee luokkahuoneista ulos, ja eri ikäisten kohtaaminen tuo osallistujille uusia näkökulmia. Ylisukupolvisessa yhteisöllisessä puutarhassa ikääntyneet saavat virkistäviä elämyksiä ja nuoret oppivat kokeneemmilta viljelyn saloja. Kun toinen tuo viljelyyn mukaan tietonsa ja vinkkinsä ja toinen vikkelät jalat, saadaan arvokkaita kohtaamisen hetkiä sekä nuorille että ikääntyneille.

Nuoret ovat itse päättäneet, mitä kasveja haluavat puutarhassa viljellä. Toivelistalla on perinteisiä viljelykasveja porkkanasta mansikkaan sekä uudempia suosikkeja kuten paprikaa ja chiliä. Osallistujat saavat myös tuoda puutarhaan viljeltäväksi kasveja kotoaan. Viljely aloitetaan taimien esikasvatuksilla, ja säiden lämmetessä siirrytään ulos touhuamaan ja istuttamaan taimet viljelylaatikoihin. Kesän kynnyksellä puutarhassa pidetään avajaisjuhla, johon kutsutaan mukaan myös oppilaiden vanhemmat ja Annansilmän asukkaiden läheiset. Syksyllä sadosta nautitaan sadonkorjuujuhlassa, ja samalla on hyvä summata, mitä kaikkea me eri ikäiset opimme toinen toisiltamme.

RAIMO-hankkeessa puutarhatoimintaa on järjestetty viime kesänä myös Temmeksellä ja Tuba Food & Loungessa Oulussa. Tuban puutarhatoiminta jatkuu tulevana kesänä.

Kuva RAIMO-hankkeen yhteisöllisestä puutarhasta viime kesältä ravintola Tubassa. Kuva: Niina Jortikka