Ajankohtaista

Pudasjärvi U.F.O. – musiikkiteatteria nuorten unelmista, peloista ja arjesta

Pudasjärvellä Hyvän mielen paikat -hankkeen taidepajoissa 2016 mukana olleet maahanmuuttajataustaiset nuoret toivoivat teatteria mukaan hankkeen ohjelmistoon. Tämän toiveen perusteella draamatyöpajat aloitettiin Pudasjärvellä tammi-helmikuussa 2017 teatterin ammattilaisen Sanna-Maija Karjalaisen johdolla. Karjalainen on toiminut lähes 15 vuoden ajan Oulun seudulla erilaisissa aikuis- ja lapsiteatteriryhmien ohjaajana ja opettajana sekä koordinoinut monenlaisia kansainvälisyyteenkin liittyviä produktioita.

Kevään 2017 aikana Hyvän mielen toiminnoissa oli toistakymmentä Karjalaisen vetämää draamatyöpajaa. Aika pian työpajojen alettua Sanna-Maija kertoi, että ryhmäläisillä on monia taitoja ja niin paljon erilaista osaamista, että se tulisi saattaa näkyväksi isommallekin joukolle. Niinpä hankkeen aluevastaava Ulla-Maija Paukkeri kutsui koolle Pudasjärven toimijoita ja jo syksyllä 2017 Pudasjärvi U.F.O. -esitys lähti syntymään.

Pudasjärvi U.F.O. on musiikkiteatteriesitys, joka tuo lavalle taianomaisen erämaan ja pudasjärveläiset ihmiset teatterin, tanssin ja musiikin keinon. Teatteriesityksessä tullaan kuulemaan alueen ihmisten tarinoita, jotka on kerätty niin kanta-asukkailta kuin kauempaakin Pudasjärvelle tulleilta uusilta kuntalaisilta. Lavalle nousee 28. helmikuuta 2018 erityisesti nuoria unelmineen ja pelkoineen, arkista elämää unohtamatta. Mukana olevat maahanmuuttajanuoret tuovat esitykseen oman kulttuurisen tuulahduksensa, tanssin ja musiikin kautta.

Tämä ammattilaisjohtoinen musiikkiteatteriesitys tulee olemaan alueellinen voimannäyttö, joka kokoaa yhteen alueen teatterin harrastajia ja musiikintekijöitä.  Se toteutetaan usean eri tahon yhteistyönä. Mukana ovat Pudasjärven hankkeista Hyvän mielen paikat -hanke, Kivapuhe-hanke ja Mieli-hanke samoin kuin kansalaisopisto, lukio, aikuisten peruskouluopetus (maahanmuuttajaopiskelijat), Osao, Nuorten tuki, Ry, Pudasjärven kirjasto, Pudasjärven kaupunki, opintokeskus Kansalaisfoorumin Erasmus + -hanke ”Spaces for interrcultural learning” sekä taitelija Kari Tykkyläinen.

Esityksen esityksen ensi-ilta on 28. helmikuuta 2018, viikolla 9 toteutettavalla Kivapuhe-viikolla.