Ajankohtaista

ITE-taidetta esillä Loviisassa ensi kertaa

Itse Tehtyä Elämää Loviisan Almintalossa – ITE-taiteen helmiä ITE-museon kokoelmasta

ITE-taide on tehnyt valloitusretkiään useaan eri kolkkaan Suomessa. Nyt se on saavuttanut Loviisan. Almintalon yläkerta täyttyy ITE-taiteen klassikoista ja uusimmista löydöistä.

ITE-taide tunnetaan parhaiten miesveistäjistään. Näyttelyssä heitä edustaa paimiolainen Väinö Oja, jonka hehkeät puukaunottaret vetävät vertoa nykymisseille. Viljo Luokkasen Pelimannit-veistosarjan taiteilija teki ensimmäiseen ITE-taiteen näyttelykiertueelle vuonna 2000. Ne ihastuttavat edelleen.

Sauvosta kotoisin oleva Jorma Pihl on sarjoihin erikoistunut taiteilija. Hän sai vastikään valmiiksi kurkisarjan, joka käsittää 1500 kurkea. Näyttelyssä olevan Pihlin puuhevoset muistuttavat maanviljelijän tärkeimmästä kumppanista. Toinen pienoisteosten veistäjä on Multialla asunut Markku Mannisenmäki, jonka tyylitellyt ja värikkäät linnut löytävät vastineensa Suomen luonnosta. Myös metsurina työskennelleen sotkamolaisen Alpo Määtän töiden aiheet kumpuavat luonnosta, ja rakkain aihe on ollut linnut. Taiteilijan muotokieli on tunnistettava, ja omaperäinen siveltimen jälki ja värivalinnat lintujen pinnassa ovat jäljittelemättömiä.

Naisten kotityöt ovat perinteisesti sijoittuneet sisälle. Siksi naisten tekemistä on ollut vaikea löytää. Edesmennyt outokumpulainen Martta Korhonen täytti kotinsa koristeellisilla kukkamaalauksilla, joihin hän lisäsi pieniä esineitä. Mirjami Raution kirjontoihin on tallentunut Lapin luonto eksoottisine väreineen. Padasjokinen Enni Id puolestaan aiheutti paikkakuntalaisissa päänpudistuksia rohkealla elämäntavallaan. Idin maalaukset ovat edelleen keräilykohteita. Kajaanissa asuvan Sirkka Keräsen näynomaisissa maalauksissa hengellisyys on läsnä. Pellolainen Ilkka Lantto ei veistä vaan maalaa. Hänen maalauksissaan esittäytyy Lapin luonto aiheineen ja mystisine väreineen.  Edesmenneen keravalaisen Erkki Nousiaisen värikylläisten maalausten hahmot ovat ornamentillisia ja sädehtivät elämää.

Perinteisen puuveistämisen ja maalaamisen rinnalla kierrättäminen on monelle itseoppineelle taiteilijalle tavanomaista.  Kierrätysmateriaalien käyttö sallii tekijälleen yksilöllistä ilottelua niin materiaalin kuin tekniikankin osalta. Perniössä asuva ja edelleen hyvin tuottelias Petri Martikainen tunnetaan filosofisista ja maailmankatsomuksellisista töistään, joista ei puutu bling-blingiä. Vastikään Virroilta Loviisaan muuttanut Olli Räty on kuvataiteen ammattilainen, mutta osassa hänen töistään on selkeä ITE-taiteen henki.

Runsaat ja originellit pihapiirit on ITE-taidetta tunnetuimmillaan. Ne kuvaavat tekijänsä elämäntyötä. Pihapiirien tuonti näyttelyyn onnistuu valokuvien avulla. Almintalon näyttelyssä esitellään kainuulaisia pihapiirejä, joita ovat kuvanneet ammattivalokuvaajat ja dokumentaristit vuosina 2006–2007.

Suurin osa näyttelyn teoksista ovat ITE-museosta Kokkolasta, jossa Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kokoelma on deponoituna. Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Suomen tunnetuimpiin lavastajiin kuuluva Ralf Forsström. Näyttelyn on koonnut K.H.Renlundin museon ITE-amanuenssi Elina Vuorimies.  Näyttely on tehty yhteistyössä Loviisan kaupungin kulttuuritalo Almintalon ja ITE-museon kesken.

Forsström on tehnyt lavastuksia useiden vuosikymmenten ajan mm. suomalaisiin teattereihin ja oopperaan sekä myös ulkomailla. Forsström on ansioitunut myös ITE-näyttelyitten arkkitehtina. Hän suunnitteli läpimurron tehneen näyttelyn Kiasmaan vuonna 2005. Sen jälkeen hän on toteuttanut ITE-näyttelyitä myös Moskovaan sekä kotimaassa mm. Helsingin Taidehalliin, Juuan Kivikeskukseen, Ylivieskan Akustiikka-talolle, Korundiin ja Siidaan.


RAW ART | ITE-TAIDE | MODERN FOLKKONST
2.11.2017–13.1.2018
Almintalo
Brandsteininkatu 3, Loviisa
Avoinna ti-la 12-17
Poikkeukset aukioloajoissa: suljettu 6.12., 24.-26.12.
Vapaa pääsy


ITE tulee sanoista ”itse tehty elämä”. ITE-taide on oman aikamme kansantaidetta, missä traditiosidonnaisuus on korvattu yksilöllisellä taiteilijuudella ja omaperäisellä luovuudella. ITE-taiteilija ovat kekseliäitä ja oivaltavia, ja he työskentelevät taidemaailman ulkopuolella esittäen teoksiaan omassa arjen ympäristössään. He ovat itseoppineita, eivätkä pidä ammattitaiteilijoita esikuvinaan.


Lisätiedot:
Nina Björkman-Nystén, p. 040 544 2293, nina.bjorkman-nysten@pp.inet.fi
Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi, K.H.Renlundin museo, p. 044 780 9478, elina.vuorimies@kokkola.fi


NÄYTTELYN TAITEILIJAT:
Enni Id, Padasjoki (1904–1992)
Sirkka Keränen, Kajaani (s. 1926)
Martta Korhonen, Outokumpu (1913–2013)
Ilkka Lantto, Pello (s. 1957)
Viljo Luokkanen, Pudasjärvi (s. 1938)
Markku Mannisenmäki, Multia (1949–2013)
Petri Martikainen, Perniö (s. 1964)
Erkki Nousiainen, Kerava (1920–2016)
Alpo Määttä, Sotkamo (1946–2014)
Väinö Oja, Paimio (s. 1930)
Jorma Pihl, Sauvo (s. 1944)
Mirjami Rautio, Kemi (s. 1941)
Olli Räty, Loviisa (s. 1938)

KAINUUN VALOKUVASARJA:
Pekka Agarth
Teijo Määttänen
Ia Samoil
Arja Teikola
Arto Tulima