Ajankohtaista

ITEpäisyys-näyttely Joensuun taidemuseossa kertoo suomalaisesta itsepäisyydestä

ITEpäisyys 5.10.2017–28.1.2018

Joensuun taidemuseo Onni
Kirkkokatu 23 | (013) 337 53 88 | www.joensuuntaidemuseo.fi | taidemuseo@jns.fi
Avoinna: ti, to-su 11-16, ke 11-20 | Liput 3-5 € | Sisäänpääsy Museokortilla | Perjantaisin 14-16 vapaa pääsy

ITEpäisyys piirtää kuvan suomalaisesta itsepäisyydestä. Veikko Halmetojan kuratoimassa näyttelyssä nykytaide, outsider-taide ja ITE-taide lomittuvat yhteen.

ITEpäisyys kertoo omista maailmoista, mielikuvituksesta ja peräänantamattomuudesta. ITEpäisyys ei ole pään iskemistä seinään vaan juhlaa vapaudesta. Vapaus mahdollistaa sen, että ihmiset saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat. Vapauden teeman alla käsitellään hulluutta ja huumoria, kuolemaa ja yksinäisyyttä, köyhyyttä ja siitä selviämistä.

Näyttelyssä esitellään ITE-taiteen tähtinimiä, mutta myös vähemmän tunnettuja tekijöitä. Kaikkia tekijöitä ei voi eikä pidä lokeroida: nykytaiteilija voi löytää sukulaisuutta ITE-taiteilijoiden joukosta, ITE-taiteilija voi sulautua nykytaidemaailmaan ja outsider-taiteilija voi olla hyvinkin koulutettu. Kun unohdamme liian määrittelyn, saamme enemmän vapauksia eläytyä ja kohdata teoksia ilman ennakko-odotuksia.

Reino Sipolan maalaus. Kuva Marcus Riska.

Uusi tuttavuus Lapin ulkopuolella esiteltävänä on kittiläläinen Reino Sipola (1946–2015).  Hän oli nuorena Reidar Särestöniemen opissa, ja omien sanojensa mukaan oppi tältä myös juopottelun. Hän oli myös Kalervo Palsan hyvä kaveri. Useissa maalauksissa aiheena on poikaystävä, joka joi itsensä hengiltä vuonna 2006. Sipola testamenttasi kaikki teoksensa Kittilän kunnalle, joka on nyt lainannut niitä ITEpäisyys-näyttelyyn.

”On hienoa päästä esittelemään tämä vahva, henkilökohtainen ja maalauksellinen kokonaisuus isommalle taideyleisölle. En osaa määritellä Sipolaa mihinkään taiteelliseen lokeroon, mutta joka tapauksessa hänen maalauksensa ovat hienoja ja kiinnostavia varmasti kansainväliselläkin mittapuulla”, näyttelyn kuratoinut Halmetoja sanoo.

ITEpäisyys-näyttely oli kesällä 2017 esillä ITE-museossa Kokkolassa. Joensuun taidemuseo Onnissa nähdään kesänäyttelyä hieman laajempi kokonaisuus. ITEpäisyys-näyttely on tuotettu K.H. Renlundin museon, Joensuun taidemuseo Onnin ja Maaseudun Sivistysliiton yhteisvoimin.

 

Opastukset ja työpajat

Yleisöopastukset näyttelyyn keskiviikkoisin 11.10., 1.11., 22.11., 13.12., 3.1. ja 24.1. klo 17 sekä perjantaina 17.11. klo 14. Lisäksi näyttelyn yhteydessä järjestetään kaksi Niina Mantsisen ohjaamaa tarratyöpajaa 26.10. ja 7.12. klo 13. Opastukset ja työpajat sisältyvät taidemuseon pääsymaksuun.


Lisätiedot

Kuraattori Veikko Halmetoja, 044 215 3005, veikkohalmetoja@gmail.com

Intendentti Ulla Pennanen, 050 305 8408, ulla.pennanen@jns.fi


Käsitteitä

ITE-museoksi kutsutaan Kokkolan kaupungin ja Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämää nykykansantaiteen kokoelmaa, jonka keskus on Kokkolassa K.H.Renlundin museon yhteydessä. ITE-museo tuottaa myös kiertäviä näyttelyitä ”liikkuvana museona”.

ITEpäisyys on ITE-taiteen vuoden 2017 päänäyttely, johon yhdistyy nykytaidetta ja outsider-taidetta. Näyttelyn kuratoi Veikko Halmetoja. Tuottajina ovat K.H.Renlundin museo, Joensuun taidemuseo Onni ja Maaseudun Sivistysliitto.

ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta, ”itse tehtyä elämää”. ITE-taiteilijat toimivat ns. virallisen taidemaailman reunamilla tai ulkopuolella. Usein koko heidän elämäntapansa on kokeilunhalun, innostuksen ja tekemisen ilon täyttämää itseilmaisua, jossa materiaaleja, tekniikoita ja ideoita yhdistellään kätevästi ja kekseliäästi. Maaseudun Sivistysliitto on vuodesta 1998 kartoittanut ITE-taiteilijoita ja tuonut heidän luovuuttaan esiin näyttelyin, julkaisuin, dokumentaatioin ja tapahtumin.

Outsider-taide on laaja ja kansainvälinen käsite, jolla viitataan taidemaailman käytäntöjen, kuten taidekoulutuksen, galleriamaailman ja apurahajärjestelmän ulkopuolella tehtyyn taiteeseen. Outsider-taiteilijat tekevät taidettaan arjen ympäristöissä tai hoitolaitoksissa. Jotkut heistä tarvitsevat erityistä tukea taiteen tekemiseen.


ITEpäisyys-näyttelyn taiteilijat

Kalle Ahola, Haapajärvi

Aarne Ainasoja, Nivala

Veli Granö, Porvoo

Tyyne Esko, Kokkola

Viljo Gustafsson, Karkkila

Antti Huovinen, Vehmaa

Martti Hömppi, Siuro

Enni Id, Padasjoki

Jan Kaila, Helsinki

Mauno Keränen, Ristijärvi

Heli Kurunsaari, Helsinki

Juha-Matti Leivo, Lahti

Jouko Lehtola, Helsinki

Pentti Multala, Myllykoski

Erkki Nousiainen, Kerava

Erkki Pekkarinen, Asikkala

Erkki Pirtola, Helsinki

Riku Rautio, Kemi

Hannu Riikonen, Korpilahti

Ilmari ”Imppu” Salminen, Petäjävesi

Anne Siirtola, Helsinki

Elis Sinistö, Kirkkonummi

Reino Sipola, Kittilä

Kaarina Staudinger-Loppukaarre, Savonlinna

Vihtori Storck, Kinnula

Kari Suomalainen, Helsinki

Juha Suonpää, Lempäälä

Jussi Tukiainen, Kerimäki

Ensio Tuppurainen, Vekarajärvi

Pekka Turunen, Kemiönsaari

Pekka Väyrynen, Helsinki