Ajankohtaista

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät jatkuvat 10.9. saakka

Helsingin Mustikkamaalla ylläpidettävä Syötävä Puisto ja Ilomantsissa järjestetty Karhufestivaali kylänraitille levittäytyvine veistoksineen ovat Maaseudun Sivistysliiton osallisuutta Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmistoon.

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään syksyisin ympäri Eurooppaa. Tapahtumat keskittyvät tänä vuonna ajankohtaan 26.8.–10.9.2017, ja pääteemana on Luontoon yhdessä. Kaikkiaan 50 maassa noin 20 miljoonaa ihmistä osallistuu kymmeniin tuhansiin tapahtumiin. Lue lisää teemavuodesta ja tutustu Luontoon yhdessä -aakkosiin.

Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on

  • juhlia ainutlaatuista kulttuuriympäristöämme.
  • nähdä kulttuuriympäristö voimavarana ja hyvinvoinnin lähteenä.
  • huomata lähiympäristön arvot tärkeänä kulttuuriympäristönä, jota kannattaa vaalia.

Kaikki voivat osallistua päivien viettoon haluamillaan tavoilla. Eri puolilla Eurooppaa on tarjolla monenlaisia tilaisuuksia ja toimintaa!

Syötävä Puisto ja Karhufestivaali kuuluvat osana kulttuuriympäristöpäiviin

Syötävä Puisto toimii nyt kolmatta kesää ns. Isoisän torpan pihapiirissä. Vajaakäytössä ollut miljöö on talkoovoimin muokattu kasvimaaksi ja hedelmätarhaksi, jonne kuka tahansa voi poiketa vaikkapa piknikille tai tarkkailemaan kanoja. Puistossa on säännölliset puutarhatalkoot ja monipuolista kulttuuriantia. Pitkin kesää ihmisiä saapuu nauttimaan puiston rauhoittavasta ja innostavasta miljööstä.

Puistossa vietetään kaikille avoimia puutarhatalkoita ja sadonkorjuun juhlaa keskiviikkona 6.9. klo 17-19. Talkoiden jälkeen on tarjolla dokumenttielokuvia mm. kaupunkiviljelystä maailmalla.

Karhufestivaali. Ilomantsissa karhuaiheisten puuveistosten teko levittäytyi elokuisen viikonlopun ajaksi ympäri kirkonkylän miljöötä. Karhumytologia, perinteistä ponnistava kuvanteko ja tämän ajan tekniikka ja välineet kohtasivat, ja tapahtuman ainutlaatuinen tunnelma sai ilomantsilaiset ottamaan festivaalin jälleen kerran omaksi jutukseen.

Karhufestivaali lyö leimaansa kirkonkylän kulttuurimaisemaan pidemmällekin. Vuosien aikana festivaaleilla syntyneitä karhuveistoksia on sijoitettu ympäri kuntakeskusta julkisiin tiloihin ja komistamaan liikelaitosten pihoja. Niiden ilmestymistä kesäiseen kylämiljööseen oikein odotetaan.

Karhufestivaalit 24.-26.8.2017 löivät leimansa Ilomantsin kylämiljööseen. Kuvat Vilma Leminen.