Ajankohtaista

ITEpäisyys-lehti ilmestyi

Vuoden 2017 keskeisimmistä ITE-taiteen näyttelyistä kertova ITEpäisyys-lehti on ilmestynyt.

Julkaisua on jaossa näyttelypaikoissa ja ITE-taiteen tapahtumissa ja se on myös ladattavissa sähköisenä.

Näyttelyesittelyjen ja ajankohtaisten ITE-tapahtumien kalenterin lisäksi lehti taustoittaa ITE-taidetta ilmiönä. Se kertoo ITE-museon toiminnasta, ITE-kokoelmasta, alan julkaisuista ja Maaseudun Sivistysliiton liki 20 vuotta jatkuneesta ITE-taiteen kartoitustyöstä.

 

Päänäyttelyt Kokkolassa, Joensuussa, Oulussa ja Tampereella

ITE-taiteen päänäyttely Suomi 100 -juhlavuonna on Veikko Halmetojan kuratoima ITEpäisyys. Nykytaidetta ja ITE-taidetta yhdstävä näyttely piirtää kuvan suomalaisesta itsepäisyydestä ja vapaudesta, joka syntyy, kun ihmiset saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat. Näyttely on parhaillaan esillä ITE-museossa Kokkolassa ja siirtyy lokakuussa Joensuun taidemuseo Onniin. Halmetoja on myös ITEpäisyys-julkaisun päätoimittaja.

Kesän herkkuihin kuuluu ITE käsillä Pohjois-Pohjanmaan museossa Oulussa. Minna Haverin kuratoima näyttely nostaa valokiilaan käsityöpohjaisen tekemisen ja erityisesti pehmeät materiaalit.

Marraskuussa näyttelyiden painopiste siirtyy Tampereen taidemuseoon, jossa avautuu Miälentilat-näyttely. Näyttelyssä pohditaan mikä on ITE-taiteen kasvualusta; löytyykö se kansankulttuurista ja kätevyydestä vai yksilöllisistä mielen syvyyksistä. Entä mikä erottaa ja yhdistää ITE-taiteilijoita ja ammattilaiskollegoita? Näyttely on osa Pirkanmaan ITE-taiteen kartoitushanketta. Kuraattoriryhmän muodostavat Minna Haveri, Tapani Pennanen ja Elina Vuorimies.

Pirkanmaan ITE-taiteen löytöjä esitellään laajemmin ensi vuoden kesällä Työväenmuseo Werstaassa. Toinen parhaillaan käynnissä oleva kartoitus Etelä-Savossa valmistelee puolestaan näyttelyä Metsämuseo Lustoon kesäksi 2018.

Festivaaleja, reittejä matkailijoille ja paikallisia näyttelyitä

ITE-taiteen kentällä on tapahtumia huomattavasti laajemmin kuin ITEpäisyys-lehti pystyy esittelemään.

Kesällä 2017 on tarjolla Etelä-Savossa yleisölle avoimien ITE-pihapiirien reitti, Keski-Pohjanmaalla useita paikallisia näyttelyitä, Akaalla ITE-teemainen ympäristötaidenäyttely Näkymä, Parkanon kaupungissa puistoihin levittäytyvä Alpo Koivumäen veistosnäyttely ja elokuussa Ilomantsissa Karhufestivaalit ja karhunveiston maailmanmestaruuskilpailu. Kansantaiteenkeskuksessa Kaustisella on puolestaan avautunut Dallmeiereiden kansainvälisen naiivin ja outsider-taiteen kokoelman pysyvä näyttely.

Päivitetyt tiedot linkityksineen löytyvät ITE-taiteen kotisivulta www.itenet.fi sekä tapahtumien kotisivuilta ja some-kanavilta.