Ajankohtaista

ITE USKOSSA – itseoppineiden tekijöiden suhde uskoon ja uskontoon arjen askareitten äärellä

Kaustisen kellotapulin näyttely tarjoaa sympaattisen ja kodikkaan kattauksen suomalaiseen nykykansantaiteeseen eli ITE-taiteeseen sekä eurooppalaiseen naiiviin taiteeseen. Uskonnolliset aiheet kiinnostavat monia itseoppineita taiteen tekijöitä. Se esittäytyy joko vahvana uskona tai kiinnostavana ilmiönä.

Siurolainen Martti Hömppi karnevalisoi lähes kaiken näkemänsä ja kokemansa, jopa oman kuolemansa. Kajaanissa asuva Sirkka Keränen kokee maalatessaan tekevänsä hengellistä työtä. Hänen elämässään usko on ollut läsnä alusta asti. Niin on myös suonenjokilaisen Marko Jääskeläisen elämässä, missä ortodoksinen usko on tallentunut lukuisiin värikkäisiin maalauksiin. Värit tuovat mukanaan ilon ja karkottavat surun. Iloa tarjoavat myös Enni Idin hurmaavat kukka- ja kissamaalaukset. Idin maalauksissa on säilynyt maaseudun katoava perinne. Hänen kesällä auki oleva kotitalonsa Padajoella tarjoaa mieleenpainuvan kokemuksen.  Maaseutu ja luonto ovat ITE-taiteilijan sydäntä lähellä olevia aiheita. Korpijokinen Timo Peltonen on vanginnut suomalaisen sielunmaiseman uljaisiin eläinhahmoihin.

Oman kokonaisuutensa muodostaa hannoverilaisen lääkäripariskunnan Maija ja Volker Dallmeierin lahjoittama naiivin taiteen veistoskokoelma. Kokoelman pienoispuuveistokset ovat lähes kaikki Puolasta, jonka voimakas katolinen perinne on ollut veistäjien inspiraation lähteenä. Näyttelyssä on esillä lähes kolmekymmentä herkkää ja hienoa veistosta.

Näyttelyn teokset ovat lainassa ITE-museosta, joka toimii K.H.Renlundin museossa Kokkolassa. Teokset omistaa Maaseudun Sivistysliitto, joka on kartoittanut ja tallentanut ITE-taidetta kohta kaksi vuosikymmentä.  Näyttely on tehty yhteistyössä Kaustisen ja Ullavan seurakunnan kanssa.

ITE uskossa -näyttely on avoinna samaan aikaan tiekirkon kanssa, 26.6.–28.7. ma–pe klo 10–15.

Osoite: Siltatie 3, 69600 Kaustinen
Lisätiedot:
Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi, ITE-museo, Kokkola, p. 044 780 9478, elina.vuorimies@kokkola.fi
Veli-Pekka Harju, kirkkoherra, Kaustisen ja Ullavan seurakunta, p. 050 3147 337, veli-pekka.harju@evl.fi