Ajankohtaista

Ilomantsin Karhufestivaali kutsuu metsäkansaa veistomeininkiin

Karhufestivaali 2017 – Metsän kansaa
Ilomantsi 24.–26.8.2017

Karhufestivaali järjestetään 24.–26.8.2017 karhujen luvatussa maassa Ilomantsissa teemalla Metsän kansaa.

Karhufestivaali on yksi Suomen erikoisimmista kesätapahtumista ja itäisin kulttuurifestivaalimme. Festivaali juhlistaa luovuutta, uudistuvaa kansanperinnettä ja kansalliseläintämme, karhua.

Festivaali osuu karhunmetsästyskauden avaukseen ja järjestetään Ilomantsissa, jossa on runsain karhukanta Suomessa.

Ilomantsi on matkailijalle muutenkin mielenkiintoinen käyntikohde. Aivan Venäjän rajalla sijaitseva kunta on vireä kulttuuripitäjä ja esittelee taidokkaasti itäistä perinnettä niin esittävässä taiteessa kuin ruokakulttuurissakin.

 

Festivaaleilla kisataan karhunveiston maailmanmestaruudesta

Vuoden 2017 Karhufestivaaleilla kilpaillaan karhunveiston maailmanmestaruudesta. Veistäjät tarttuvat sahoihinsa toteuttaakseen oman tulkintansa Metsän kansasta ja karhusta. Karhuareena on täynnä veistäjiä, miehiä ja naisia. Sahanpuru pöllyää ja meteli on melkoinen itseoppineiden veistäjien etsiessä karhua puun sisältä.

Yleisö pääsee nauttimaan erikoisen kummallista kulttuuria kolmen päivän ajan. Torstaista perjantaihin kisataan karhunveiston maailmanmestaruudesta teemalla Metsän kansaa, ja lauantaina juhlistamme Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä pikaveistokisan merkeissä. Lauantaina on myös luvassa mukavaa yhdessäoloa ja juhlahumua Vaara-Karjalan Leaderin järjestämän Maailman Suurimmat Villiruokafestarit -tapahtuman tiimoilta. Päivien aikana yleisö voi viihtyä myös Maalaistorilla, ja Karhuteltta tarjoaa monenlaisia yhdistysten esittelyjä.

Järjestäjinä ovat Maaseudun Sivistysliitto ja Ilomantsin kunta, yhteistyökumppaneinaan Stora Enso, Metsänomistajat sekä paikalliset yhdistykset ja yritykset. Karhufestivaalin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Karhufestivaali veistokilpailuineen sai alkunsa vuonna 2014 Maaseudun Sivistysliiton kansainvälisestä Puusta pitkään -hankkeesta. Sen avulla, Leader-rahoituksen turvin, luotiin itseoppineille taiteilijoille ja puutyön taitajille kansainvälisten kohtaamisten ja esillepääsyn väyliä. Onnistunut festivaali innoitti Maaseudun Sivistysliiton ja Ilomantsin kunnan jatkamaan Karhufestivaalia vuotuisena tapahtumana veistokilpailuineen. Suunnitelmat ulottuvat nyt vuoteen 2018.

Kahufestivaalin 2017 ohjelma.

Karhufestivaalin kotisivu: www.karhufestivaali.fi.

Karhufestivaali somessa: