Ajankohtaista

Mökillä – suomalaisten parhaat mökkitarinat julkaistu nyt kirjana

Mökkeilyä käsitelleen kirjoituskilpailun voittajat ovat ratkenneet. Voittoisan tarinan nuorenparin kesämökkireissusta kirjoitti oululainen Jukka Ahola. Parhaita tekstejä pääsee nyt lukemaan uunituoreesta Mökillä-kirjasta.

Mökki on suomalaisen elämän suuri näyttämö, jolla seikkaillaan lapsuudet seikkailut, harjoitellaan ensisuudelmat, jännitetään appiukkoa, kiukutellaan miniöille, koetaan onnet, surut ja parhaat löylyt.

Maahenki-kustantamon julkaisemaan Mökillä-antologiaan on koottu 32 tekstiä samannimisen kirjoituskilpailun parhaimmistosta. Antologian toimitti Lauri Oino.

Talonpoikaiskulttuurisäätiön yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, Maahenki-kustantamon, Maaseudun Sivistysliiton ja A-lehtien kanssa järjestämä kirjoituskilpailu oli käynnissä vuoden 2015 marraskuusta vuoden 2016 elokuuhun saakka. Valtakunnalliseen, kaikille avoimeen kirjoituskilpailuun tuli yli 900 tekstiä 876 kirjoittajalta.

Tarinoissa vahvaa tunnetta, riemua ja liikutusta

Mökillä-kirjoituskilpailun aiheena oli mökkeily Suomessa ennen ja nyt. Kilpailuun lähetetyissä teksteissä suomalainen mökkielämä esittäytyy koko moniulotteisuudessaan. Mökkimuistot ja -kokemukset ovat monille muistoista ja kokemuksista vahvimpia, kestävimpiä, tärkeimpiä, parhaimpia – joskus myös kamalimpia. Kilpailun puhuttelevimmissa teksteissä, jotka pääsivät Mökillä-antologiaan ja kilpailun palkintosijoille, painottuvat mökin merkitykset ihmisten tarinoissa ja mökkielämään liittyvät vahvat tunnekokemukset.

Antologian teksteissä mökkejä ja mökkeilyä käsitellään niin proosan kuin runon keinoin, niin realistisesti muistellen kuin fiktion kautta, niin humoristisesti, dramaattisesti, pohdiskelevasti kuin lyyrisestikin. Esiin pääsevät monenlaiset mökit, mökkeilijät ja mökkimaisemat ympäri Suomea. Kokoelma tarjoaa jokaiselle joskus mökillä olleelle sekä riemastuttavia ja liikuttavia samastumisen hetkiä että uusia ja yllättäviä näkökulmia.

Kirjoituskilpailun voittaja on Jukka Ahola Oulusta

Mökillä-kirjoituskilpailun palkinnot jaettiin antologian julkistamisen yhteydessä 25.4.2017 Helsingissä. Voittoisa kirjoitus oli  nuorenparin kesämökkireissusta kertova oululaisen Jukka Aholan novelli Poika.

Tarkemmat esittelyt palkituista teksteistä perusteluineen löytyvät Talonpoikaskulttuurisäätiön kotisivulta.

Mökillä-kirjoituskilpailussa palkitut:
1. palkinto, 5000 euroa: Jukka Ahola, Oulu
2. palkinto, 2000 euroa: Saana Antinkaapo, Raisio
3. palkinto, jaettu, 1000 euroa: Tiina Aalto, Kiikala
3. palkinto, jaettu, 1000 euroa: Tytti Heikkinen, Hämeenlinna
3. palkinto, jaettu, 1000 euroa: Essi Pulkkinen, Oulu
Kunniamaininta 500 euroa: Virve Nyyssönen, Turku

Lisäksi 14 finalistia palkittiin Mökillä-lehden vuosikerralla:
Annika Eräpuro, Kangasala
Minttu Hapuli, Kangasala
Akseli Heikkilä, Helsinki
Marjo Juutilainen, Parola
Lea Kalenius, Helsinki
Keijo Karhunen, Kuopio
Ari Koponen, Hämeenlinna
Katariina Lahtonen, Helsinki
Leea Liukko, Espoo
Metti Löfberg, Tampere
Tuitu Mikkonen, Helsinki
Jenni Råback, Vaasa ja Lontoo
Anna-Maria Vainionpää, Pello
Amelia Wiranta, Sodankylä

Mökillä-kirja on kesäreissujen suosikkituliainen

Kilpailun teksteistä kootun Mökillä-antologian (toim. Lauri Oino) julkaisee Maahenki-kustantamo. 320-sivuiseen antologiaan on koottu 32 tekstiä kilpailun parhaimmistosta. Kirjan hinta on 35 euroa.

Kirjaa voi tilata Maahengestä puhelimitse 050 560 4544, sähköpostitse ulla.sarviala@maahenki.fi tai kotisivujen kautta, www.maahenki.fi.