Ajankohtaista

Paikan tuntu -hanke Kulttuuriympäristön neuvottelupäiville

Kulttuurijohtaja Helka Ketonen. Kuva: Susanna Salokannel

Kulttuurijohtaja Helka Ketonen Paikan tuntu -kirjan julkistamistilaisuudessa. Kuva: S. Salokannel

Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja Helka Ketonen on kutsuttu esittelemään Paikan tuntu -hanketta kulttuuriympäristöpäiville Hämeen linnaan marraskuussa 2016.

Vuosittain järjestettävien neuvottelupäivien tavoitteena on mahdollistaa kulttuuriympäristöalan ammattilaisten verkottumista ja tuoda ajankohtaisia aineksia erityisesti viranomais- ja museotyön tarpeisiin.

Tänä vuonna nostetaan esiin näkökulmia, jotka liittyvät erilaisille ihmisille ja yhteisöille merkityksellisiin paikkoihin ja ympäristöihin, sekä keskustellaan siitä, miten ihmiset, yhteisöt ja hallinto voivat vaalia niitä yhdessä, kenen ehdoilla toimitaan, mitä esteitä ehkä on ja miten niitä voidaan purkaa.

Neuvottelupäivät ovat osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuositeemaa Porukan paikat, yhteiset ympäristöt.

Päiviä voi seurata myös livestriimauksen välityksellä.

Päivien tavoitteet ovat ihmislähtöiset

Pyrkimys on nostaa esiin näkökulmia liittyen erilaisille ihmisille ja yhteisöille merkityksellisiin paikkoihin. Päivien aikana keskustellaan siitä, millainen rooli erilaisilla yhteisöillä on ja voisi olla kulttuuriympäristöjenvaalimisessa; nostetaan esille tähän liittyvää teoriaa ja käytäntöjä. Lisäksi keskustellaan siitä, miten ihmiset ja yhteisöt ja hallinto voivat toimia yhdessä, kenen ehdoilla toimitaan, mitä esteitä on, miten esteitä voidaan purkaa. Päivät mahdollistavat alan ammattilaisten verkottumisen ja keskustelun teemoista sekä tarjoavat aineksia viranomais- ja museotyön tarpeisiin.

Kulttuuriympäristön neuvottelupäivät ovat täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia esityksiä ja kokemuksia kansalaisaktiivisuudesta lähiympäristöissä. Yksi teemoista käsittelee paikkoja ja osallistumisen käytäntöjä: Millä eri tavoilla paikkoja puolustetaan? Onnistuuko hallinnon ja kansalaisten yhteistyö?

Tähän teemaan puhe Paikan tunnusta istuu kuin hansikas käteen. Hienoa, että hanke pääsee näin arvovaltaiseen joukkoon.

Lisätietoa päivistä Facebookissa.