Ajankohtaista

Etsintäkuulutus ITE Saimaalla

Etsimme Etelä-Savon itseoppineita nykykansantaiteilijoita

Ilmianna naapurisi – ilmoittaudu itse!

Tiedätkö omaperäisiä itseoppineita taiteentekijöitä Etelä-Savosta? Anna vinkki Maaseudun Sivistysliittoon!

Eri puolilla Suomea toteutetut ITE-taiteen kartoitukset ovat nyt edenneet Savoon Leader Piällysmiehen ja Leader Rajupusun toiminta-alueille. MSL kartoittaa ja dokumentoi alueen itseoppineita nykykansantaiteilijoita sekä muita paikalliskulttuurin ja maaseutuperinteen kiinnostavia ilmentymiä. Tervetuloa seuraamaan kartoituksen etenemistä ITE Saimaalla -hankkeen FB-sivulta.

Mitä on ITE-taide?

Lyhenne ITE tulee sanoista itse tehty elämä.  ITE-taiteen ilmenemismuodot ovat mitä moninaisimpia. Tunnusomaista nykykansantaiteilijoille on itseoppineisuus ja omaperäinen kekseliäisyys, mikä näkyy niin aiheiden, tekniikoiden kuin materiaalienkin runsaana kirjona. Usein tekemisen tekniikoina ovat moottorisahaveisto, betoniveisto tai teosten koostaminen kierrätysmateriaaleista. Nykykansantaiteilijat eivät jäljittele tunnettuja taiteilijoita tai tyylejä. Teokset ovat yksilöllisiä ja ottavat usein kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.

Kuka on ITE-taiteilija?

Tyypillistä ITE-taiteilijoille on, että he harvoin mieltävät itsensä taiteilijoiksi tai tekemisensä taiteeksi. Ammatillista taiteen koulutusta heillä ei ole, vaan he ovat hankkineet oppinsa itse. Harrastajista he puolestaan eroavat omaperäisyydellään ja sillä, että tekevät taidetta ensisijaisesti itselleen, omaksi ilokseen, tekemisen vimmasta ja kokeilemisen innosta. He eivät välttämättä käy taidekursseja eivätkä hakeudu mukaan näyttelyihin, kuten harrastajataiteilijat.

Etsintä alkaa nyt Etelä-Savossa

Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut ITE-taidetta jo vuodesta 1998 lähtien. Taiteilijoita on esitelty valtakunnallisissa ja kansainvälisissä näyttelyissä ja julkaisuissa.

Nyt kartoitus on käynnistynyt Etelä-Savossa. Hankkeen tavoitteena on löytää omaperäisiä tekijöitä, joiden taide ansaitsee näyttävän esittelyn omassa maakunnassa ja laajemminkin. Tiedossa on jo useita alueen ITE-taiteilijoita, ja haastattelutkin ovat päässeet alkuun.

Tee ilmianto!

Ilmoittaudu itse tai lähetä taiteilijan yhteystiedot ja valokuvia teoksista osoitteeseen:

Maaseudun Sivistysliitto
Kauppakatu 23 b A 8
80100 Joensuu
minna.tuuva@msl.fi

Lähemmin asiasta kertoo projektikoordinaattori
Minna Tuuva
044 981 6211
minna.tuuva@msl.fi

ITE Saimaalla -hanke

  • Rahoittajina Piällysmies ry ja Rajupusu Leader ry (Euroopan Maatalousrahasto). Toiminta-alueena Juva, Joroinen, Rantasalmi ja Sulkava (Rajupusu) sekä Heinävesi, Enonkoski, Savonranta, Kerimäki, Punkaharju ja Savonlinna (Piällysmies). Toiminta-aika on vuoden 2017 loppuun.
  • Kartoittaa alueen itseoppineet nykykansantaiteilijat (ITE-taiteilijat) sekä muita paikalliskulttuurin ja maaseutuperinteen vahvuuksia ja kiinnostavia ilmentymiä. Kartoitus tehdään vuosina 2016–2017. ITE-taiteilijoita haastatellaan ja heidän tuotantoaan dokumentoidaan kirjallisesti, valokuvin ja videoin. Kerättävää aineistoa tallennetaan Internet-pohjaiseen arkistoon ja järjestetään niin, että sitä voi hyödyntää esimerkiksi näyttelyissä, tapahtumissa, julkaisuissa, viestinnässä ja matkailupalveluissa.
  • Kokoaa esittelyaineiston yleisölle avoinna olevista ITE-taiteen pihapiireistä.
  • Saattaa alueen nykykansantaiteen osaksi valtakunnallista ja kansainvälistä outsider-taiteen verkostoa.

logot

Kuvia

ITE Saimaalla -hankkeen tiedotuskuvia on Maaseudun Sivistysliiton kuvapankissa.