Ajankohtaista

Life Aquatic – Underwater Art in Rauma

Life Aquatic Rauma. Kuva: Olli Saira, Vastavalo

 

LIFE AQUATIC

Kiehtova ja tuntematon vedenalainen maailma. Itämeren ja sisävesien ekologinen tasapaino taiteen lähtökohtana.

Eri taiteen muotoja kokeellisesti yhdistävä Life Aquatic –teoskokonaisuus ottaa haltuun Rauman uimahallin 17.-20.8.2016.

Life Aquatic koostuu vedenalaisista äänimaisemista, veden alla koettavista livekonserteista ja uima-altaaseen toteutettavasta veistotaidetta ja elävää vesiluontoa yhdistävästä visuaalisesta installaatiosta. Uimahalli tarjoaa elämyksiä niin veden alla kuin veden päällä aamusta iltaan. Iltakonserteissa on myös livemusiikkia, mukana muusikoita sekä Raumalta että Helsingistä. Arkipäivisin järjestetään taiteilijoiden opastuksia ja keskusteluita vedenalaisista äänimaailmoista ryhmille varauksesta.

Veden alla

Vedenalaisesta maailmasta tiedetään vähän ottaen huomioon että suurin osa maapallon pinta-alasta on vettä. Toisessa maailmansodassa tarkkailtiin sukellusveneiden liikkeitä ja sattumalta huomattiin miten rikas vedenalainen elollinen äänimaailma onkaan. Delfiinejä opetettiin puhumaan 1960-luvulla. Valaiden laulun saloja on tutkittu vuosikymmeniä ja tutkitaan yhä enemmän tultaessa kohti nykyaikaa. Mustekalat ovat paljastuneet älykkäiksi ongelmanratkaisijoiksi ja merten syvyyksien erikoisimmat eliömuodot ovat outoudessaan kuin vieraalta planeetalta.

Kalat ovat tuttuja ruokapöydästä, mutta kalojen elintavat ja käyttäytyminen on meille vierasta. Kuten meillä ihmisillä, kaloilla on näkö-, kuulo-, haju-, tunto- ja makuaisti, sekä lisäksi aisteja joita meillä ei ole. Kalojen ääntelystä tiedetään varsin vähän. Kanadalainen professori Pete Cott tutkimusryhmineen on pystynyt vasta 2010-luvulla selvittämään mateen äänellisen kommunikaation piirteitä ja miltä sen laulu kuulostaa.

Tutkimustieto vedenalaisesta maailmasta kasvaa koko ajan, samoin ymmärrys ihmisen toiminnan vaikutuksista vedenalaiseen elämään. Suomen ympäristökeskus Syke tutkii parhaillaan Itämeren tilaa ja on tehnyt vedenalaisia äänityksiä kansainvälisen Bias-hankkeen puitteissa. Syke on määritellyt hyvän ja terveen Itämeren reseptin jossa on 11 ainesosaa. Tärkein on rehevöitymisen torjunta. Itämeren äänimaailmasta ja melun vaikutuksista sen ekosysteemin tiedetään vasta vähän.

Rantojen ja vesistöjen puhtaus ja Itämeren ekologinen tasapaino huolestuttavat kaikkia suomalaisia ja varsinkin rannikolla asuvia ihmisiä. Näitä teemoja pohditaan kesän aikana myös taideteoksissa ja taidetapahtumissa eri puolilla Raumaa.

Taiteessa vesi on tavalla tai toisella usein käytetty elementti ja maailmalla on rakennettu vedenalaisia taidepuistoja jo vuosia. Mutta vedenalaiset ääni- ja musiikkiesitykset ovat edelleen harvinaisia.

Life Aquatic, Kristiina Ljokkoi, Rauma Biennale Balticum 2016

Life Aquatic, Kristiina Ljokkoi, Rauma Biennale Balticum 2016

Teoksen lähtökohdat

Life Aquatic on ainutkertainen vedenalainen taidetapahtuma Rauman uimahallissa. Kokonaistaideteoksessa tarkastellaan meren alaista elämää äänitaiteen, veistotaiteen ja musiikin lähtökohdista käsin.

Teoskokonaisuuden vedenalaiset äänimaisemat ovat kansainvälisesti tunnetun äänitaiteilija ja muusikko Petri Kuljuntaustan taiteellinen osuus, jonka toteuttamisessa hän tekee yhteistyötä Suomen ympäristökeskus SYKE:n kanssa. Itämerestä, jopa 100 metrin syvyydestä taltioidut äänimaisemat pääsevät osaksi teosta, jonka yleisö tuntee kehonsa kautta uima-altaassa sukellellessaan. Tiettävästi tätä aiemmin ei ole toteutettu vastaavaa vedenalaista teosta, jossa lähtökohtana olevat teosäänet on äänitetty veden alla ja myös kuuntelu tapahtuu veden alla.

Kuvataiteilija Kristiina Ljokkoin installaatio on saanut alkunsa avaruudesta otetusta valokuvasta, jossa maapallo näyttäytyy sinisyyttä hohtavana vesiplaneettana. Uima-altaisiin levittyvä installaatio koostuu pallomaisista akvaarioista, joiden sinisessä hohteessa elää vesikasvillisuutta eri puolilta maailmaa. Installaatio on nähtävissä sekä veden pinnalla että pinnan alla. Allasosastolla on myös nähtävissä kokoelma paikallisvesien näytteitä.

Live-konserteissa meri on inspiraation lähteenä sävellyksille ja improvisaatoille. Raumalainen puhallinsoittaja Takku Ylinen toteuttaa tapahtumassa kaikkien aikojen ensimmäisen soolokonserttinsa. Surina-yhtyeen toinen puolisko, Ville Eriksson, on myös Raumalta. Surina esittää instrumentaalia, levytetystä materiaalista kokeellisempaan suuntaan nyrjähtänyttä ja osittain improvisoitua elektronista musiikkia. Petri Kuljuntausta tekee sooloesityksen sähkökitaralle ja vedenalaisille äänille, jotka ovat myös elektronisen käsittelyn kohteena. Saksofonisti Jarno Tikka esiintyy Tuomas Toivosen tuottaman ääniteoksen solistina osittain improvisoiden ja osittain sävellykseen nojaten.

Kuuntele Petri Kuljuntaustan haastattelu Radio Classicin Soundcloud-kanavalta:

OHJELMA 17.-20.8.2016

ke 17.8. uimahalli avoinna 9-17
Ryhmäopastukset klo 9.00-12.00
Iltakonsertti klo 19.00
Petri Kuljuntausta, sähkökitara, vedenalaiset äänet, laptop
Jarno Tikka, tenorisaksofoni. (Ääniteoksen tuottanut Tuomas Toivonen.)
Takku Ylinen, puhaltimet
Surina / Ville Eriksson, elektroniset soittimet ja koneet

to 18.8. uimahalli avoinna 9-17
Ryhmäopastukset klo 9.00-15.00
Iltakonsertti klo 19.00
Petri Kuljuntausta, sähkökitara, vedenalaiset äänet, laptop
Jarno Tikka, tenorisaksofoni. (Ääniteoksen tuottanut Tuomas Toivonen.)

pe 19.8. uimahalli avoinna 9-17 
Ryhmäopastukset klo 9.00-15.00
Iltakonsertti klo 20.00
Petri Kuljuntausta, sähkökitara, vedenalaiset äänet, laptop
Jarno Tikka, tenorisaksofoni. (Ääniteoksen tuottanut Tuomas Toivonen.)
Takku Ylinen, puhaltimet
Surina / Ville Eriksson, elektroniset soittimet ja koneet

la 20.8. uimahalli avoinna 10-17
Taiteilijat Kristiina Ljokkoi ja Petri Kuljuntausta tavattavissa klo 14-15

Life Aquatic -tapahtumaan voi osallistua uimahallin pääsylipun hinnalla klo 17 saakka.
Opasvaraukset ja iltakonserttiliput ovat myynnissä: Palvelukeskus Pyyrman, puhelin 02834 5001.

Iltalipun hinta 8 € / 6 €. Ota mukaan uimapuku, pyyhe ja mahdollisuuksien mukaan oma snorkkeli ja kylpytakki! Tapahtumassa snorkkeleita lainaksi rajattu määrä.

Taiteellisen työryhmän tarkempi esittely löytyy täältä.

Tuotantotiimi

Tapahtuman tuottaa Maaseudun Sivistysliitto, osana Veden alla –ympäristötekojen sarjaa. Life Aquatic yhteistyössä mukana: Rauman kaupungin liikuntapalvelut, Rauman Taidemuseo, RaumArs ja Äänirasia Tapahtumantekijä. Tuotantoa tukee: Koneen Säätiö, Keskitien Tukisäätiö, Taiteen edistämiskeskuksen Satakunnan toimialue, Samuel Huberin säätiö sekä Suomen Lontoon Instituutti.

Seuraa tapahtumaa somessa:

Facebook-tapahtuma Life Aquatic – Underwater Art in Rauma

Instagram, twitter: #RaumaLifeAquatic