Ajankohtaista

Rauma Life Aquatic taiteellinen työryhmä

Life Aquatic Rauma

Kuva: Olli Saira, Vastavalo.fi

Eri taiteen muotoja kokeellisesti yhdistävä Life Aquatic  -teoskokonaisuus ottaa haltuun Rauman uimahallin elokuussa 2016. Life Aquatic koostuu vedenalaisesta äänimaisemasta, veden alla koettavista livekonserteista ja uima-altaaseen toteutettavasta veistotaidetta ja elävää vesiluontoa yhdistävästä visuaalisesta installaatiosta.

Kokonaistaideteos on osa Rauma Biennale Balticumin ohjelmistoa.

Taiteellinen työryhmä

Työryhmään kuuluvat säveltäjä, muusikko Petri Kuljuntausta, kuvataiteilija Kristiina Ljokkoi, arkkitehti, muusikko Tuomas Toivonen ja jazzmuusikko Jarno Tikka sekä saksofonisti Takku Ylinen ja Surina-yhtye.

PETRI KULJUNTAUSTA
Petri Kuljuntausta on äänitaiteilija, säveltäjä, muusikko ja kirjailija. Tiiviissä yhteistyössä luonnontieteilijöiden kanssa Kuljuntausta on tehnyt musiikkia valaiden, lintujen ja revontulien äänistä, soittanut konsertissa reaaliaikaisten avaruuden äänien kanssa sekä säveltänyt musiikkia vedenalaisiin konsertteihin, joissa yleisö kokee musiikin korvan sijaan kehon kautta.

Kuljuntaustan discografiassa on yli 100 musiikki- ja ääniteosta yli 30 levymerkeillä Euroopassa, Australiassa, Intiassa ja Yhdysvalloissa.

Kuljuntausta käsittelee teoksissaan ihmisen suhdetta urbaaniin ympäristöön. Ympäristöäänitykset soivat hänen teoksissa usein puhtaasti tai yhdistyneenä hälyääniin ja elektronilaitteiden ääniin. Taiteilijakuvaa täydentävät äänen perusolemusta tutkivat ääni-installaatiot, joita hän on tehnyt museoihin, gallerioihin ja julkisiin tiloihin. Vuonna 2011 hän perusti Akusmatan, Suomen ensimmäisen äänitaiteen gallerian.

Kuljuntausta vierailee säännöllisesti opettamassa ääni-ilmaisua taide- ja tiedeyliopistoissa.

Väitöskirjassa ’First Wave’ Kuljuntausta tutki suomalaisen elektronimusiikin ja äänitaiteen varhaishistoriaa. Hän on kirjoittanut artikkeleita äänitaiteesta, äänimaisemasta ja elektronisesta musiikista kotimaisiin ja ulkomaisiin julkaisuihin ja on toiminut refereenä ja kirjoittajana mm. The MIT Pressille. Vuonna 2005 Kuljuntaustalle myönnettiin taiteen valtionpalkinto tunnustuksena taiteellisesta toiminnasta.

KRISTIINA LJOKKOI
Kristiina Ljokkoi on viime vuosina liikkunut maalauksen ja nykykuvanveiston alueilla. Kantavia teemoja ovat olleet ihminen osana rakennettua ympäristöä ja ekosysteemiä, ihmisen ja biologisen ajan kohtaaminen sekä mittasuhteiden irrottaminen ihmiskeskeisyydestä. Oman taiteellisen työn lisäksi Ljokkoi työskentelee mm. kuraattorina, taidekasvattajana ja Suomen Biotaiteen seuran hallituksen jäsenenä. Ljokkoi on opiskellut taiteen maisteriksi (TaM) Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta ja aloittaa kuvanveiston maisteriopinnot Kuvataideakatemiassa syksyllä 2016.

JARNO TIKKA JA TUOMAS TOIVONEN,  jazzmuusikko ja tenorisaksofonisti
Jarno Tikka on palkittu, nuori jazzmuusikko, joka soittaa erilaisissa kokoonpanoissa Suomessa. Yksi hänen aktiivisimmista yhtyeistään Okko Saastamoinen Kvartetti voitti vuoden 2016 Young Nordic Jazz Comets –kilpailun.

Muita hänen pääyhtyeitään ovat Alder Ego, Teemu Åkerblom Quartet ja Mikko Sarvanne Hip Company. Häntä on lisäksi voitu kuulla satunnaisesti laajemmissa kokoonpanoissa, kuten UMO ja Ricky Tick Big Band.

Elektromuusikko ja arkkitehti Tuomas Toivonen tunnetaan mm. Giant Robot –yhtyeestä ja Kulttuurisaunasta jonka hän on perustanut Helsinkiin. Yhdessä Tuomas Toivonen ja Jarno Tikka ovat työskennelleet Thinkeries Potbelt –ääniteosten parissa viime vuosina. Thinkeries Potbelt on paikkasidonnaisen taidemusiikin ääniteosten sarja, jossa on vaikutteita jazzista, nykyklassisesta, kalevalaisesta runonlausunnasta ja elektronisesta musiikista. Musiikki on aina osittain sävellettyä ja osittain improvisoitua.

TAKKU YLINEN
Saksofonisti Reijo “Takku” Ylinen on soittanut uransa aikana lukuisissa kokoonpanoissa ja hallitsee musiikkityylit jazzista popiin ja fuusiosta teatterimusiikkiin. “Takku soittaa mitä vaan!”, toteavat kanssamuusikot legendaarisesta pitkän linjan multipuhaltajasta.

Soittajana Ylinen on ollut mukana kotimaisen jazzin kehityksessä ja Ylisen livetys- ja levytyshistoriasta löytyy yhteistyötä mm. Dave Lindholmin, Nono Söderbergin, Ippe Kätkän, Finlandersin ja Seitsemän seinähullun veljeksen kanssa. Takun discografiasta löytyy raita, jolla hän soittaa legendaarisen jazzbasisti Sironen kanssa.

SURINA
Surina on Electro / IDM / Trip hop -yhtye Suomesta. Raumalais-kokkolalainen elektroninen yhtye on perustettu syksyllä 2014. Tuoreudestaan huolimatta yhtye on saanut aikaan kaksi täyspitkää albumia (Debris
ja Cells). Yhtye työstää parhaillaan seuraavaa äänitettä. Yhtyeen soundiin ovat vaikuttaneet mm. useat 90-luvun elektroniset artistit kuten Massive Attack, Tricky, Lamb ja NIN.

Ainutkertainen taidekokonaisuus Raumalla, tule kokemaan!

Rauman Uimahalli 17.–20.8.2016. Päivällä tapahtumaan voi osallistua uimahallin pääsylipun hinnalla.

ke 17.8. uimahalli avoinna 9–20.30, konsertti klo 19.00
to 18.8. uimahalli avoinna 9–20.30, konsertti klo 19.00
pe 19.8. uimahalli avoinna 9–21.30, konsertti klo 20.00
la 20.8. uimahalli avoinna 10–17

Iltakonserttiin lippuja: Palvelupiste Pyyrman 1.6. alkaen, puh. 02 834 5001. Konserttia kuunnellaan veden alla.

Tuotanto: Maaseudun Sivistysliitto. Yhteistyössä Rauman kaupungin liikuntapalvelut ja Rauman Taidemuseo.
Tuotantoa tukevat: Koneen säätiö, Keskitien tukisäätiö, Samuel Huberin säätiö ja Taiteen edistämiskeskuksen Satakunnan toimialue.