Ajankohtaista

Suuren patalappukilpailun voittajien nimet julki

Antaa palaa, sano patalappu!

Voittaja_Elina Lind_Joutsenlammen pinkit siskotLeikkimielisen Suuren patalappukilpailun voittaja on nokialainen Elina Lind patalapullaan Joutsenlammen pinkit siskot. ITE-museon kesänäyttelyyn liittyneessä kisassa haettiin perinteistä irrottautuvaa, mielikuvituksellista ja rohkeasti omannäköistä tulkintaa joka kodin arkisesta käyttöesineestä patalapusta.

Mukaan saatiin 81 omaperäistä näkemystä, joiden tekninen toteutus vaihteli perinteisestä virkkauksesta ja kutomisesta kirjontaan, kanavatöihin ja kierrätysmateriaaleihin. Aiheiden käsittely oli hauskaa ja kirjavaa. Osa patalapuista soveltui miellyttävästi aitoihin käyttötarpeisiin, osa oli visuaalisia luomuksia ja suorastaan mahdottomia käytettäviksi.

Kilpailun tuomaristo antoi pääpalkinnon Elina Lindille, jonka patalapussa yhdistyivät perinteinen kädentaito aiheineen ja vapaa irrottelu.  Lindin kilpailutyössä kanavatyötekniikka on saanut rinnalleen pinkit höyhenet. Työ sai tuomaristolta hersyvät naurut: ”Aivan mielettömän hauska, eikä todellakaan käyttötuote.”

Seuraavat sijat 2–5 menivät Sirkka Hiitolalle Raaheen, Anniina Koivurovalle Rovaniemelle, Marika Sarhalle Helsinkiin ja Suski Öystille Nastolaan. Heidän töissään toteutuivat myös villiintyneet kädentaidot ja aiheen vapaa käsittely. Hiitolan hienostuneen visuaalisista linnuista olisi taideteoksiksi ja Sarhan Valkosipulipatalappu oli puolestaan ”oivallus materiaalin luonteesta suhteessa esittävään aiheeseen”. Koivurovan patalappu Pilvessä on kultareuna oli tekijänsä ensimmäinen virkkaustyö, jossa arkinen patalappu on muuntautunut joka keittiön käyttäjän unelmaksi. Öystin hauskan naivistisessa, taloaiheisessa patalapussa kaikki on iloisesti vinksallaan.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Taito Keski-Pohjanmaa ry:n va. toiminnanjohtaja Tuija Isopahkala, taidekriitikko Veikko Halmetoja ja ITE-amanuenssi Elina Vuorimies K.H.Renlundin museosta.

Patalapuilta toivottiin perinteistä irrottautumista, villiä luovuutta ja mielikuvituksen rajattomuutta. Toteuttamistapa ja materiaalit olivat vapaasti valittavissa. Patalappu sai olla käytännöllinen tai vaikka virkaa, kunhan se oli rohkeasti omannäköisensä. Pääpalkintona on 200 euron lahjakortti voittajan valitsemaan käsityöliikkeeseen. Kilpailun seuraavalle neljälle annetaan kirjapalkinto, Minna Haverin kirjoittama Pehmeä taide.

Suuri patalappukisa liittyi ITE-museossa Kokkolassa 12.5.–16.10.2016 järjestettävään ITE käsillä -näyttelyyn. Näyttelyn ja kilpailun järjestäjinä ovat Maaseudun Sivistysliitto ja K.H.Renlundin museo.

Kilpailun tiedote.