Ajankohtaista

Mökillä -kirjoituskilpailu on käynnistynyt

mokilla

Mökkeily on merkittävä osa suomalaista maaseutua, kulttuuria ja vapaa-aikaa. Mökkien käyttäjiä on arvioitu olevan Suomessa jopa kolme miljoonaa, suhteutettuna väkilukuun enemmän kuin missään muualla maailmassa. Lähes jokaisella meistä on omakohtaisia kokemuksia mökkeilystä. Varsin usein kokemukset ovat kertomuksia aurinkoisista kesäpäivistä, perheen yhdessäolosta ja luonnon rauhasta nauttimisesta.

Joskus kertomuksiin voi kuitenkin liittyä kipeitä menetyksen tunteita tai tuskaisia muistoja loppumattomasta raadannasta, mökkivieraiden kestityksestä ja raivostuttavista mökkinaapureista. Niin hyvässä kuin pahassa, mökkeily omaleimaisine piirteineen nousee korkealle listattaessa suomalaisuuden symboleita.

Mökillä on valtakunnallinen, kaikille avoin kirjoituskilpailu, jonka aihepiirinä on mökkeily. Millaista mökkielämä oli ennen, entä nyt? Miltä näyttää tulevaisuus? Toivomme kuvauksia siitä, kenen mökki on, millaista elämää siellä vietetään ja mitä kaikkea siellä on tapahtunut. Myös perinteet, elämänmuodot ja liittyminen paikalliseen elämänmenoon kiinnostavat. Haluamme selvittää, miten mökkeily liittyy elämään 2020-luvun Suomessa.
Kirjoita muistosi, kokemuksesi tai tarinasi mökkeilystä – tai muotoile se runoksi. Voit kertoa esimerkiksi mieleenpainuneesta tapahtumasta tai mökkimiljööstä. Mökki voi olla vanha tai uusi ja sijaita yllättävässäkin paikassa.

Kilpailun järjestävät Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo ja A-lehdet.

Kirjoituskilpailun pääpalkinto on 5 000 euroa. Lisäksi jaetaan 2.500–500 euron rahapalkintoja ja 10 kpl Meidän Mökki -lehden vuoden tilausjaksoja.

Kilpailuaika on 1.11.2015–31.8.2016. Kilpailun tulokset julkistamme maaliskuussa 2017. Arvioinnissa kiinnitämme huomiota muistikuvien rikkauteen ja kokemusten omakohtaisuuteen sekä kerrontatavan omaperäisyyteen.
Kilpailun tuomaristoon kuuluvat hallituksen puheenjohtaja Ilkka Haavisto (TPKS), arkistotutkija Marja-Leena Jalava (SKS), kustantaja Liisa Heikkilä-Palo (Maahenki Oy), YTT Kati Pitkänen, kirjailija Roman Schatz, päätoimittaja Mervi Turunen ja asiamies Maija Mäki (TPKS).

Kirjoituskilpailua tukee Alfred Kordelinin säätiö.

Tarkempia ohjeita kirjoituskilpailuun osallistumisesta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sivuilta.

Lisätietoja:
Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Maija Mäki, puh. 050 379 7471, maija.maki(at)tpks.fi
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 262, keruu(at)finlit.fi
Maaseudun Sivistysliitto, Paula Yliselä, puh. 09 751 2020, paula.ylisela(at)msl.fi