Ajankohtaista

Vapaaehtoiseksi vastaanottokeskukseen

Maaseudun Sivistysliiton haaste kansalaisjärjestöille:

Päiväksi töihin vastaanottokeskukseen

MeMaalla_kansi

Maaseudun Sivistysliitto (MSL) haastaa kansalaisjärjestöt ja niiden työntekijät päiväksi vapaaehtoistyöhön vastaanottokeskuksiin. MSL kannustaa omia työntekijöitään päivän tai kahden työskentelyyn vastaanottokeskuksissa ja sopii järjestelystä niin joustavasti, että se on työntekijöille mahdollista.

Sivistysjärjestönä näemme, että kohtaamalla ja vuorovaikutuksella saamme omakohtaista kokemusta ja tietoa pakolaiskriisin arjesta. Se auttaa meitä suhtautumaan pakolaisiin kanssamme tasavertaisina ihmisinä.

Emme saa antaa pelolle ja ennakkoluuloille sijaa puolin emmekä toisin. Maahamme jäävät pakolaiset ovat tulevaisuudessa yhteiskuntamme jäseniä. Kansalaisyhteiskunta perustuu erilaisuuksien rinnakkaiseloon ja yhdessä tekemiseen. Kansalaisjärjestöt antavat oivan foorumin tulla mukaan toimimaan ja vaikuttamaan yhteiskunnassamme.

Haastamme kaikki muutkin kansalaisjärjestöt ja niiden työntekijät tutustumaan henkilökohtaisesti pakolaisiin.

Tietoa ja ohjeita vapaaehtoistyön käytännöistä saa Suomen Punaisen Ristin nettisivuilta www.spr.fi ja SPR:n piiritoimistoista.

Helsingissä 7.10.2015
Paula Yliselä
Maaseudun Sivistysliiton toiminnanjohtaja

KUVA:
© Sanni Seppo.
Kuvassa on Maaseudun Sivistysliiton Me maalla – menetelmäopas yhteisötyöhön -kirjan kansi (Maahenki 2013). Sanni Sepon valokuvassa vuodelta 2009 kasvimaan hoito yhdistää Gambiasta lähtöisin olevaa Moudou Jadamaa ja Kari Tikkaa. Vantaan Koivukylässä Havukosken palstaviljelyalueella Moudou hoiti viljelypalstaa liennyttääkseen koti-ikävää ja koska ei halunnut olla tekemättä mitään. Samassa talossa asunut Kari neuvoi ja auttoi naapuriaan kuinka kasvatetaan suomalaisessa ilmastossa. Kuvassa on esittelyvuorossa Karin ilonaihe, juuri valmistunut kasvihuone.

Tutustu myös MSL:n julkaisuun Koti maalla – käsikirja maahanmuutosta  (Maahenki 2010).